Tagarchief: Samenleving

Levend erfgoed en de Steen der Wijzen

Al zoekend, discussiërend en schrijvend willen we de essentie van levend erfgoed en erfgoedtransformatie vinden. Het is een proces dat vergelijkbaar is met de zoektocht naar de Steen der Wijzen. We gaan voor goud. Voor de eeuwige jeugd. We zoeken de eenduidige relatie tussen erfgoed en ons welzijn.
Ik heb nu echt het idee dat onze omtrekkende bewegingen steeds dichter naar de kern gaan. We zijn heel dicht in de buurt van een belangrijke plek, een belangrijke waarde, een belangrijk gevoel: het gevoel van ‘thuiskomen’, zoals Wim het noemde.

Vorige week blogde ik dat levend erfgoed een deuntje in je hoofd is. Toeval bestaat nog steeds niet. Gisteren kwam ik in Spoedcursus Verlichting, een bijzonder inspirerend boek van Tijn Touber, in het hoofdstuk ‘De wet van resonantie’ een passage tegen die daarop aansluit. Een passage die erfgoedprofessionals vrolijk moet stemmen, omdat er een ‘wetenschappelijk bewezen’ waarde van erfgoed voor de maatschappij beschreven wordt, een waarde buiten het professionele erfgoeddiscours. Een voorbeeld van echte erfgoedtransformatie dus. Dit is de conclusie:

Levend erfgoed heeft het vermogen mensen te transformeren, gezonder en jonger te maken.
Lees verder…

Levende oorlogsmusea

Een recente studie van het NIOD illustreert onze ideeën over de dynamische aard van erfgoed en de rol van verhalen bij het levend houden ervan. Het gaat om Tonen van de oorlog. Hierin verkennen Kees Ribbens en Esther Captain de toekomst voor het museale erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. Het is een overzichtelijke en laagdrempelige studie geworden over en voor het grote aantal van 67 musea betreffende de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met daarin een aantal concrete adviezen voor de toekomst.

De auteurs hebben het over ‘dynamiek van de herinnering’. Zo bestaat er ‘… geen eenduidig en onveranderlijk beeld van de oorlog. Juist omdat de oorlogsherinnering zoveel jaren na dato nog in beweging is, is het niet mogelijk een pensioengerechtigde leeftijd voor deze herinnering af te kondigen.’ Deze constatering kan zonder meer breder getrokken worden. In hun pleidooi voor een actievere houding van de oorlogsmusea beschrijven zij dan ook kernachtig de aard van erfgoed in het algemeen. De auteurs wijden er een heel hoofdstuk aan. Lees verder…