Hoe goed is de enthousiaste medewerker?

Dilbert door Scott Adams - You can take my soul but not my lack of enthusiasm.

Dilbert door Scott Adams – http://dilbert.com/

Van 2003 tot 2004 heb ik als nuttige invulling van een soort sabbatsjaar – nadat we vanuit Londen verhuisd waren naar Nederland – voltijd Wijsbegeerte gestudeerd aan Universiteit Utrecht. Ik was 38, zat met veel plezier tussen de jeugdige intellectuelen in de collegebanken en heb zelfs een paar tentamens gehaald en ook de nodige papers geschreven.

Als persoonlijke afsluiting van deze periode heb ik in april 2004 voor mezelf een essay geschreven dat ik als een van de belangrijkste wapenfeiten in mijn schrijversleven beschouw. Het gaat over een onderwerp waarover ik vooral na het ‘mislukken’ van mijn studie Bedrijfskunde op Nijenrode en de periode daarna vaak nagedacht heb: enthousiasme.

Na de afgebroken studie kon ik gelukkig bij het bouwbedrijf van mijn vader aan de slag, maar natuurlijk was ik in die periode ook wel eens aan het nadenken over ergens anders solliciteren en het leven daarna. In die tijd stonden de kranten vol met personeelsadvertenties waarin als belangrijkste vereiste genoemd werd dat je enthousiast moest zijn: ‘Enthousiaste medewerker gevraagd!’
Wat is toch een enthousiaste medewerker? vroeg ik me af. Waarin verschilt een enthousiaste medewerker van een gewone medewerker? En is enthousiasme eigenlijk goed?
In 2004, na de nodige denk- en schrijftraining in Utrecht, kon ik op deze vraag eindelijk een antwoord formuleren, in de vorm van dit essay. In die tijd woedde onder minister-president Balkenende ook de discussie over normen en waarden, daarnaar verwijst de ondertitel.
Het essay is met het jeugdige enthousiasme van een aanstormend filosoof en wereldverbeteraar geschreven. Enkele zinnen, over het christendom bijvoorbeeld, zou ik nu anders of met iets meer nuance geformuleerd hebben. Maar het antwoord op de vraag naar het hoe en waarom van enthousiasme houdt me nog steeds bezig, vooral nu ik weer aan zit te hikken tegen het zetten van een noodzakelijke nieuwe stap op mijn levenspad, en weer vacatures aan het bekijken ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *